Cukiernictwo w Polsce ma ciekawą tradycję. Najbardziej znane cukiernie powstały w dwudziestoleciu międzywojennym, a niektóre pod koniec XIX wieku. Tradycyjne cukiernictwo to rzemiosło z pasją. Niektórzy twierdzą, że łączy w sobie zamiłowanie do słodkości ze sztuką. Wystarczy obejrzeć na niezwykłe torty i ciasta, żeby uświadomić sobie, że zrobienie tak pięknie wyglądających słodkości, wymaga szczególnych zdolności.

rodzime cukiernictwo przeszło próbę czasu głównie w PRL-u. W ówczesnych czasach nie było pozwoleń. Były spisy ciastek, fantazja kulinarna nie były wartościowymi cechami u pracowników cukierni. Dziś ma miejsce swoisty renesans profesjonalnego cukiernictwa. Sytuacja ta to niewątpliwie duża korzyść dla konsumentów.
Najlepsze cukiernie znajdziemy w Paryżu. We Francji niektóre cukiernie mają niezwykle odświętny charakter. Ciastka sprzedaje się w ekskluzywnym wystroju sklepu. Wyroby są wystawione w szklanych gablotach i pakowne w złote pudełka. W Paryżu cukiernictwo jest w istocie na niedoścignionym poziomie i ma więcej wspólnego ze sztuką niż zawodem. Tajemnica tkwi przede wszystkim w wypracowanej technice, które w Polsce są jeszcze nieznane. (Oferta praca puławy)

oferty pracy cukiernik

Autor: O’CCAFFE

Profesjonalne cukiernictwo polega głównie na wymyślaniu nowych smaków. Naturalnie istnieje też cukiernictwo przemysłowe. Tutaj także potrzeba kwalifikacji zawodowych, jednak wytwórstwo na szerszą skalę nie wymaga wybitnego znawstwa.

Praktycznie praca w tym zawodzie, jeśli mamy właściwe wykształcenie może się opłacić i nietrudno znaleźć zatrudnienie. W mniejszych i większych miastach|każdym mieście|niejednym mieście istnieją czasami liczne cukiernie lub fabryki cukiernictwa. Jeżeli dajmy na to szukamy w internecie: praca tczew, praca cukiernik, to raczej nie będziemy mieć kłopotów z zatrudnieniem.

Aby wykonywać zawód cukiernika, musimy skończyć właściwą szkołę lub profesjonalny kurs. Absolwent szkoły powinna być przygotowana do wykonywania ważnych w zawodzie czynności. (oferty pracy elbląg) Są to między innymi: sporządzanie półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych oraz biegłość dekorowania.