W jaki sposób rozpoznać dobrą restaurację?

Jakim sposobem sprawnie się poruszać w gąszczu restauracji? Czym pokierować się, wybierając dobrą restaurację?
Po pierwsze powinniśmy zwrócić uwagę na oznakowanie restauracji.

materiały opakowaniowe

Autor: DiamondBack Truck Covers
Źródło: http://www.flickr.com
Iso 9001

Autor: Biblioteca de la Universidad de Zaragoza
Źródło: http://www.flickr.com
Powinna być ona znakomicie oznaczona, zauważalna z daleka. Jednakże nie to jest najważniejsze. W następnej kolejności zwróć uwagę na to, kim jest szef kuchni. czasy bezimiennych, skrytych gdzieś na zapleczu szefów kuchni minęły bezpowrotnie. To szef kuchni bierze na siebie odpowiedzialność za dania, jakie opuszczają jego kuchnię. Odczytujmy recenzje, słuchajmy Sądów naszych znajomych, sprawdźmy, czy i jakie wyróżnienia otrzymała restauracja (zapraszam tutaj…).
Przestudiujmy szczegółowo menu. Dzięki temu zdobędziemy dane, czy w kuchni używane są sezonowe składniki. Kiedy ujrzymy zimą w menu maliny, możemy być niemal pewni, iż coś złego dzieje się w owej restauracji oraz czym prędzej powinniśmy opuścić ją. Powinniśmy również zwrócić uwagę na to, czy restauracja (sprawdź tutaj) używa półproduktów, czy kucharze przyrządzają wszystko od podstaw. Jeżeli pieczywo oraz ciasta są wypiekane na miejscu, to znak, że szefowi kuchni zależy na gościach i ma uczciwe podejście do swego zawodu. Z pożywieniem jest jak z muzyką. Utwory, jakie podobają się twym przyjaciołom, wcale nie muszą się tobie podobać. Tak samo jest z daniami czy typami kuchni serwowanymi w restauracjach.

Nowe smaki powinniśmy odkrywać sami i być na nie otwarci, ale zawsze warto zwracać uwagę na parę elementów, które pomogą nam ocenić czy restauracja, do której pragniemy się wybrać, faktycznie jest punktem z najlepszą kuchnią. Zwróć także uwagę na schludność, to niezwykle ważne.