Własne przedsiębiorstwo cateringowe to metoda na biznes, o którym w ostatnim czasie coraz to nagminniej się mówi. Nic dziwnego – jest to dochodowe zajęcie. Polacy z roku na rok coraz to więcej pieniędzy przeznaczają na kupno gotowych dań, zamiast przygotowywać je osobiście. Jednocześnie panuje także moda na zdrową dietę. Na rynku nie brakuje przeto klientów. Mało tego, ażeby założyć własny catering nie trzeba bardzo wielu formalności.

Catering dla firm
Przed założeniem wyżej nadmienionej firmy warto sprawdzić konkurencję (oferowane wyroby, opłaty), a później zastanowić się nad biznesplanem. Po przygotowane posiłki sięgają przede wszystkim ludzie młodzi (19-25 lata) z dużych miejscowości. Najczęściej są to mężczyźni. (http://www.preemiercatering.pl/articles/page/Oferta) Może wskazane jest pomyśleć o zdrowej, wyśmienitej kuchni dla mężczyzn? Nie jest to jednak jedyne wyjście – z takich usług korzystają także przecież korporacje, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji oraz szkoleń, jak również konkretne grupy: cukrzycy, weganie, osoby będące na diecie, uczuleniowcy, sportowcy, kobiety w ciąży. Opcji jest wiele. Kiedy odnajdziesz niszę oraz prawdopodobnych klientów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj ile pieniędzy będziesz potrzebował na uruchomienie biznesu, jak szybko inwestycja Ci się zwróci i skąd będziesz brać towar. Zastanów się także nad jadłospisem, lokalem a także dystrybucją. Biznesplan pomoże ci w kierowaniu firmą oraz w zdobyciu dotacji z Urzędu Pracy bądź kredytu w banku, jeśli nie posiadasz budżetu na początek. W tym roku nie warto liczyć na dotację z Unii – wsparcie finansowe przewidziano dla firm inwestujących w innowację a także badania naukowe - chciałbym zamówić catering.



zespół cateringowy
Autor: www.audio-luci-store.it
Źródło: http://www.flickr.com
W wypadku jednostki cateringowej pozycja nie jest najważniejsza – dania będą przecież dostarczane do domów klientów. Siedziba może znajdować się nawet na obrzeżach miejscowości, pod warunkiem jednakże, że będzie stamtąd dogodny dojazd. Lokal, w jakim będzie się przygotowywać dania, powinien spełniać wymagania sanepidu. Dotyczy to także domowej kuchni, jeżeli za siedzibę prowadzenia firmy wskaże się prywatne mieszkanko. Sanepid wymaga m.in., by w pomieszczeniu znajdowała się umywalka z ciepłą a także zimną wodą, a nieopodal umywalek mydełko w płynie oraz środek do dezynfekcji oraz ręczniczki.

Kategorie artykułu

Dla Admina